the first flag | η πρώτη σημαία
H πρώτη σημαία , 2021, βαμβάκι, μετάξι, μαλλί, 150 x 85 εκ.
The first flag, 2021, cotton, silk, wool, , 150 x85 cm
The first flag, 2021, cotton, silk, wool, , 150 x85 cm
Η ΠΡΩΤΗ ΣΗΜΑΙΑ
«Είχε πανιά κατάμαυρα και ουρανού παντιέρα…»
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΣΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Εγκαίνια: 21 Ιουνίου 2021
Με αφορμή την Επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και την επίσημη έναρξη του Αγώνα για την Απελευθέρωση των Ελλήνων, γεννήθηκε και εξελίχθηκε η σκέψη μιας ομαδικής εικαστικής εγκατάστασης σε επετειακή διοργάνωση του Δήμου Σκιάθου και επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας στη Σκιάθο. Στον τόπο όπου to 1807 σχεδιάστηκε, υφάνθηκε και υψώθηκε η πρώτη γαλανόλευκη ελληνική σημαία των απαρχών της Επανάστασης.
Στο πλαίσιο της επετειακής εκθεσιακής δράσης, η επιμελήτρια προσκαλεί διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς να προχωρήσουν στη σύσταση ενός αυτοτελούς οργανικού πεδίου με εικαστικές, πλαστικές και συμβολικές πολυεπίπεδες αναφορές σε ένα πολύτιμο ιστορικό συμβάν και σε ένα μονάκριβο ελληνικό σύμβολο που συνδέεται απόλυτα με το νησί της Σκιάθου και την Ιερά Μονή και που η σύλληψη και κατασκευή του προηγήθηκαν 14 χρόνια της επετείου, υποδεικνύοντας τον παράτολμο αλλά αναγκαίο δρόμο προς την Ελευθερία.
Στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας στη Σκιάθο το 1807 είχε καταφύγει ο Νικοτσάρας, ένας εκ των ενδοξοτέρων αρχηγών των κλεφτών από τη Θεσσαλία. Μαζί με τον άλλο φημισμένο καπετάνιο Γιάννη Σταθά και τον πειρατικό στολίσκο τους διατηρούσαν ως ορμητήριό τους τη Σκιάθο. Οι δύο τους σε συνεργασία με τον πρώτο Ηγούμενο της Μονής, Όσιο Ηγούμενο Νήφωνα (+1809) σχεδίασαν, ύφαναν και ύψωσαν την πρώτη γαλανόλευκη ελληνική σημαία με το γαλανό βάθος και τον λευκό σταυρό, όπως τη γνωρίζουμε και την τιμούμε σήμερα. Η σημαία ευλογήθηκε το Σεπτέμβριο του 1807, σε τελετή στη Μονή όπου παρέστη και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Έκτοτε, η προσφορά της Ιεράς Μονής στον αγώνα της παλιγγενεσίας ήταν τεράστια. Υπήρξε κέντρο τροφοδοσίας, πόλος έλξης και καταφυγής των κλεφταρματολών της Θεσσαλίας, καθώς και άλλων περιοχών. Στο Μοναστήρι κατέφευγαν οι κλέφτες και οι αρματολοί, οι καπεταναίοι, με τα παλικάρια τους. Βοήθησε ηθικά και υλικά τα προεπαναστατικά κινήματα και την επανάσταση. Κατά τη διάρκεια του αγώνα κατέφυγαν εκεί τα γυναικόπαιδα που ακολουθούσαν τον Καρατάσο, όταν κινδύνευαν από πολεμικές επιχειρήσεις που γίνονταν στη Σκιάθο… Εκεί το 1839 έμεινε υπό περιορισμό στην Ιερά Μονή ο κληρικός και φιλόσοφος Θεόφιλος Καϊρης μετά από καταδίκη της Ιεράς Συνόδου.